STRÖMSTAD 
     16-18/3 

 

Winter world festival

Alla medverkande och programpunkter hittar du här!

Listan är lång och gedigen. Missa inte att det går att bläddra till nästa sida!

 

 

Berete Rubin

foto: Josefine Järlbrink

”Förlåtelse är ett livsredskap för god hälsa och välmående. För mig är det förknippat med begreppet frihet”.                                      

En dag i slutet av april 2012 gick Berete Rubin som vanligt till arbetet som stödpedagog på ett boende för unga vuxna med psykiska funktionsnedsättningar. Den dagen förändrades hennes liv för alltid. Hon blev svårt knivhuggen av en man på boendet och miste nästan livet. Med mycket svåra skador och posttraumatiskt stressyndrom skulle hon nu ta sig tillbaka till livet igen.

Vad Berete då inte visste var att hon med hjälp av förlåtelsens läkande kraft så småningom skulle bli fri från allt lidande och smärta. Att händelsen helt skulle lämna henne. 

Efter en lång inre och yttre kamp förstod hon till slut att hon lagt sitt liv i förövarens händer, att det var han som bestämde hur hon skulle må och att det var förödande för hennes själsliga och fysiska hälsa. Då gav hon upp kampen, accepterade och förlät. Det blev tydligt att förlåtelsen handlade om att ta tillbaka ansvaret för sitt liv och bli fri. Om att vara snäll mot sig själv, inte mot den som gjort henne illa. 

Berete Rubin bor i Göteborg. Hon har arbetat som rektor, chef inom barnomsorgen, handledare i sorgebearbetning och som boendepedagog på ett särskilt boende. Idag föreläser hon och håller workshops under rubriken Förlåtelse. Hon leder även förlåtelseprocesser. Berete har skrivit boken ”Försoningen 120 stygn senare”. Finns idag också som ljudbok på förlaget numberoneyou. Hon har även spelat in en förlåtelse -meditation.

 

Bodil Tingsby

Bodil Tingsby, med ett förflutet i medie- och kommunikationsbranschen, sitter som bäst och redigerar en film om författarinnan Emilie Flygare Carle’n. Det blir en dokumentär med dramatiserade inslag, och för rollerna står flera amatörskådespelare från Strömstad.
Bodil delar sin fascination för Emilie med fotografen Erik Fägerwall, som hon lärde känna under åren på Sveriges television.
- Det var några år sen som vi bestämde oss för att göra en film om Emilie, och nu blir det äntligen av.
På Winter World Festival tar de med sig några första små exempel ur filmen. 
- Ja, det blir en tjuvtitt inför premiären till sommaren.

 

Ebba Witt-Brattström

foto: Marie Klingspor Rotstein. Text från förlagets hemsida. 

"Kulturkvinnan"

Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Och därtill en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372. Kulturkvinnan föredrar helbildning framför halvbildning, är en mästerlig skildrare av komplexa mänskliga relationer och ser dialogen mellan könen som kulturens poäng. Faktum är att historien vimlar av briljanta Kulturkvinnor som genom sin blotta närvaro, sin innovativa verksamhet samt inte minst, sin intellektuella laserblick ifrågasätter Kulturmannens anspråk på att män är intressantare än kvinnor. Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset.


Men förtvivla icke! I den här boken återupprättar jag könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Have fun!

Ebba Witt-Brattström"

Register to read more...

Ebbot Lundberg

foto: Katarina Hansson

Ebbot Lundberg, tidigare sångare och frontfigur i The Soundtrack of Our Lives, nu aktuell med bandet The Indigo Children. Och till Winter Word Festival 2018 kommer han solo och spelar ihop med vårt eget husband. 

www.ebbotlundberg.se

Ellen Mattson

Foto: Kristin Lidell. Text från förlagets hemsida

"Ellen Mattson är född i Uddevalla 1962 och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Tornet och fåglarna hösten 2017 är den tionde.)

Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid. Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriveringa två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011.

”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Register to read more...

Emil och Daniel Norberg

foto: Olle Norgren/united Screens

Bröderna Norbergs parodier på melodifestivalen har dragit som en löpeld genom Sverige. Nu kommer de till Strömstad och After School på Winter Word festival. Se mer på youtube

Felicia Simonsson

Foto: Jan Simonsson/Strömstad höjdfoto

Felicia Simonsson spelar Singer Song Writer inspirerade covers i lugna tolkningar. Har spelat gitarr sedan barnsben, och det senaste året har hon uppträtt på Spring Word Festival 2017, Hamnsköj 2017 och hållt i musikquiz på Dubliner, Strand förgående sommar och vår.

Du hör henne allra först i årets festival, under invigningen 16.00-17.30

Fredrik Lundqvist

Foto: Tage Lundqvist

Fredrik Lundqvist jobbar till vardags som musiklärare i Strömstad och har bl.a. uppträtt som vissångare/trubadur i över 15 års tid, spelat i olika konstellationer och olika projekt! Bl.a. gjorde Fredrik ett uppskattat Dylan-program under förra årets festival. Kombinationen av text och musik har alltid legat varmt om hjärtat och kombinationen gitarr och sång är det naturliga huvudinstrumentet. Fredrik kommer att kompa Adam Munthe och kanske även framföra någon låt själv. 

Granitbergens döttrar

foto: Arkivbilder och Karin Björk

Granitbergens döttrar, 2017 års kortfilm om granitens och kärringarnas avtryck i Krokstrand. Karin Askberger, författare, berättar om nästa projekt: Kroken-Boken som skildrar stenhuggarsamhällets ömsning till nytt skinn. Lansering i juni.


2018 = 10-årsjubileum för winter word festival