STRÖMSTAD 
     16-18/3 

 

Winter world festival

Alla medverkande och programpunkter hittar du här!

Listan är lång och gedigen. Missa inte att det går att bläddra till nästa sida!

 

 

Ebba Witt-Brattström

foto: Marie Klingspor Rotstein. Text från förlagets hemsida. 

"Kulturkvinnan"

Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Och därtill en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372. Kulturkvinnan föredrar helbildning framför halvbildning, är en mästerlig skildrare av komplexa mänskliga relationer och ser dialogen mellan könen som kulturens poäng. Faktum är att historien vimlar av briljanta Kulturkvinnor som genom sin blotta närvaro, sin innovativa verksamhet samt inte minst, sin intellektuella laserblick ifrågasätter Kulturmannens anspråk på att män är intressantare än kvinnor. Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset.


Men förtvivla icke! I den här boken återupprättar jag könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Have fun!

Ebba Witt-Brattström"

Läs mer: Ebba Witt-Brattström

Ebbot Lundberg

foto: Katarina Hansson

Ebbot Lundberg, tidigare sångare och frontfigur i The Soundtrack of Our Lives, nu aktuell med bandet The Indigo Children. Och till Winter Word Festival 2018 kommer han solo och spelar ihop med vårt eget husband. 

www.ebbotlundberg.se

Ellen Mattson

Foto: Kristin Lidell. Text från förlagets hemsida

"Ellen Mattson är född i Uddevalla 1962 och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Tornet och fåglarna hösten 2017 är den tionde.)

Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid. Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriveringa två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011.

”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Läs mer: Ellen Mattson

Emil och Daniel Norberg

foto: Olle Norgren/united Screens

Bröderna Norbergs parodier på melodifestivalen har dragit som en löpeld genom Sverige. Nu kommer de till Strömstad och After School på Winter Word festival. Se mer på youtube

Felicia Simonsson

Foto: Jan Simonsson/Strömstad höjdfoto

Felicia Simonsson spelar Singer Song Writer inspirerade covers i lugna tolkningar. Har spelat gitarr sedan barnsben, och det senaste året har hon uppträtt på Spring Word Festival 2017, Hamnsköj 2017 och hållt i musikquiz på Dubliner, Strand förgående sommar och vår.

Du hör henne allra först i årets festival, under invigningen 16.00-17.30

Fredrik Lundquist

Foto: Tage Lundqvist

Fredrik Lundqvist jobbar till vardags som musiklärare i Strömstad och har bl.a. uppträtt som vissångare/trubadur i över 15 års tid, spelat i olika konstellationer och olika projekt! Bl.a. gjorde Fredrik ett uppskattat Dylan-program under förra årets festival. Kombinationen av text och musik har alltid legat varmt om hjärtat och kombinationen gitarr och sång är det naturliga huvudinstrumentet. Fredrik kommer att kompa Adam Munthe och kanske även framföra någon låt själv. 

Grantbergens döttrar

Granitbergens döttrar, 2017 års kortfilm om granitens och
kärringarnas avtryck i Krokstrand. Karin Askberger, författare,
berättar om nästa projekt: Kroken-Boken som skildrar
stenhuggarsamhällets ömsning till nytt skinn. Lansering i juni.

Johannes Anyuru

Foto: Khim Efraimsson. Texter från Norstedts hemsida

Strömavbrottets barn

Texter om konst, våld och fred 2010 - 2018

"Jag försöker få överblick över det jag under åren har formulerat om skärningsytorna mellan estetiska praktiker och politik, och om de existentiella förkastningssprickor som öppnas där.

Pojkarna spelar fotboll på grusplanen, i en tromb av damm och solljus, och kommer in i lägenheten täckta av smuts. De verkar ibland nästan tyngdlösa när de springer i ytterdörren. Det är tre månader sedan Rakmat Akilov dödade fem människor, däribland en ung flicka, med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Det är sex år sedan Anders Behring Breivik mördade barnen på Utøya i Norge.

Vi glömmer, minns. Mäter och mäts.

Det är året före ännu ett riksdagsval. Enligt de senaste opinionsundersökningarna drömmer var femte svensk om ett land där människor som jag och min familj inte finns. Jag tycker mig ibland kunna känna hettan från ugnarna blåsa längs marken, i det torra sommargräset.

Det är i slutet av tiden. Det är i tidens början. Jag lyfter upp min dotter på mina axlar. Jag vet att det inte går att mäta tiden utan att förändras."

Johannes Anyuru

Läs mer: Johannes Anyuru

Maria Gustavsdotter

foto: Hans Jonsson

Maria Gustavsdotter är utbildad tandläkare men arbetar sedan 2001 som författare på heltid. Hon har gjort succé med sina historiska romaner, som ofta har ett kvinnligt perspektiv.

På Winter Word Festival kommer hon att främst tala om serien Prästdöttrarna som utspelar sig i 1600-talets Norden. Ulrikas bok,  Katarinas bok och Ebbas bok följs nu av Ylvas bok. Hon kommer också att berätta om Den gyllene hårnålen, inspirerad av Cecilia Vasas liv, som kom ut i fjol, och om sitt författarskap i stort.

"Så här skriver Maria Gustavsdotter själv om sitt skrivande:

Redan som barn bestämde jag mig för att bli författare då jag blev vuxen. Men det dröjde innan jag blev så vuxen att jag vågade ta steget fullt ut. Under tiden utbildade jag mig till tandläkare och skaffade mig både familj och livserfarenhet. Det senare behövs för att skriva romaner.

Läs mer: Maria Gustavsdotter


2018 blir det 10-årsjubileum för Winter Word Festival