STRÖMSTAD 
     16-18/3 

 

Winter world festival

Doggerland

Foto: Karin Björk

För 6 000 år sedan fanns Doggerland, en landmassa som band samman Storbritannien med kontinenten. När isen smälte, försvann Doggerland under Nordsjön. 

Folkmusikens Doggerland är inte fullt så gammal! Det är drygt tio år sedan norsk-engelsmannen Richard Burgess och bohuslänningen Anders Ådin började att spela ihop. Concertina mötte vevlira och brittisk folksång mötte västsvenskt låtspel på gitarr. Inget självklart recept för succé, skulle man tro – men svängde det gjorde det!

 

Ny skiva kommer i April 2017 – ”No Sadness of Farewell”. Albumet har fått stöd från Statens Kulturråd och med sig i studion har de haft några musiker med hög igenkänningsfaktor ifrån folkmusikgenren. Gästande musiker är:  Kevin Henderson (fiol) Jenny Gustafsson (fiol) Mats Edén, (viola dámore) och Fredrik Bengtsson (kontrabas, fiol och mandola).

Men ändå är det Burgess’ uttrycksfulla sång samt melankoliska concertina och Ådins drivande vevlira och delikata gitarrspel som definierar CD:n. Repertoaren reflekterar Doggerland- konceptet med sånger och låtar från bägge sidor av Nordsjön. Sånger som handlar om livets strapatser – på fartygen, i kolgruvan och på skeppsvarvet – och oavsett om det sjungs på norska eller på engelska, så är melankolien i albumtiteln inte att ta miste på! 

Flera av Burgess’ och Ådins egna kompositioner är med, sida vid sida med traditionellt material. I tillägg finns två ”folk hits” i helt nytänkande versioner – Ewan MacColls ”Big Hewer” och Richard Thompsons ”The Sun Never Shines on the Poor”, den sista med concertina och vevlira i förarsätet!

På Spring Word Festival blir det alltså skivsläpp! Lördag kväll, Lokstallet.


2018 blir det 10-årsjubileum för Winter Word Festival