STRÖMSTAD 
     15-17/2 

 

Winter world festival
CarolineAfUgglas
FatimaBremmer
Hannaferm
MonicaIsakstuen
NiklasKallner
Petter
SisterSoul

Foto: Kristin Lidell. Text från förlagets hemsida

"Ellen Mattson är född i Uddevalla 1962 och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Tornet och fåglarna hösten 2017 är den tionde.)

Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid. Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriveringa två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011.

”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Tio romaner i korthet:

Nattvandring, 1992. Fem föräldralösa syskons liv från barndom till ålderdom.

Vägen härifrån, 1995. En kvinnas sammanbrott när hon förlorar sin mor.

Resenärerna, 1998. Ett syskonpar på en nedgången gård i Bohuslän får besök av en rikemansson och hans sällskap på väg hem från en bildningsresa i Italien.

Poetens liv, 1999. En fiktiv biografi. Den manlige huvudpersonen söker sanningen om sin barndomsvän, en begåvad poet som dog ung efter en kometartad karriär.

Snö, 2001. Karl XII är död och soldaten Jakob Törn är sårad och hemskickad. Horder av svårt skadade soldater drar genom hans hemstad på Sveriges västkust. Känslorna är starka, kylan hård och framtiden osäker.

Splendorville, 2004. Filminspelning i öknen med palmer, schejker och månsken. En kvinnlig läkare dras motvilligt till filmtruppens utlevande liv.

Glädjestranden, 2008. Tre människor som omständigheterna fört samman lever på en arrendegård i Bohuslän. Ur ömsesidig antipati mellan två av dem växer arbetsgemenskap och kanske något annat. Berättelsen bygger på Ellen Mattsons egen släkthistoria.

Vinterträdet, 2012. Greta Garbos liv i Amerika, hennes karriär och kärleksrelationer skildrade av hennes (fiktiva) assistent.

Sommarleken, 2016. Ett vackert gammalt sommarhus vid havet och dess invånare utövar en stark lockelse på Sandra från samhället intill. Hon gör allt för att få höra till. Boken gick som radioföljetong 2016.

Tornet och fåglarna, 2017. Marstrand i juli månad krigsåret 1719. Författaren går innanför skinnet på en av historiens förlorare, fästningens kommendant.

Ellen Mattson har också skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Dessutom skriver hon kritik i GP. Hon är översatt till åtta europeiska språk, Vinterträdet och Glädjestranden är de romaner som översatts mest.

 

Om Tornet och fåglarna

Marstrand i juli månad krigsåret 1719. Kommendanten som har befäl över fästningen ser hur danskarna samlar sig för det

stora anfallet. Han vet att han måste förstärka skansarna, annars blir skeppen i hamnen utan skydd. Men han har inga soldater att avvara från försvaret av fästningen. Och danskarna under sin legendariske befälhavare Tordenskiold väntar stora truppförstärkningar. Den svenske kommendanten våndas, och innan första dagens strid är över har han tvingats se tolv av sina män beskjutas och gå till botten i sundet utanför Marstrandsön. Fyra dagar senare kapitulerar han och staden faller i danska händer. Tornet och fåglarna är en berättelse om en av den svenska historiens gåtor. Varför kapitulerade kommendanten Henrich Danckwardt så snart? Han hade lång militär erfarenhet och det fanns gott om både mat och ammunition på fästningen. Var han som påståtts feg eller fanns det andra skäl för hans agerande? Ellen Mattson skildrar en människa under press, en ensam man som dignar under sin uppgift. Med små medel får hon läsaren att förstå hur det kan ha varit att bo på en fästning, hur det är att ha ansvar för hundratals soldater och fångar och att vara den som måste fatta alla svåra beslut. Hon går innanför skinnet på en av vår historias förlorare. Samtiden dömde honom hårt, men i romanen får han liv och blir en motsägelsefull, kännande och ansvarstagande människa."

 

 

 

 


WWF 2019 Countdown