STRÖMSTAD 
     15-17/2 

 

Winter world festival
CarolineAfUgglas
FatimaBremmer
Hannaferm
MonicaIsakstuen
NiklasKallner
Petter
SisterSoul

foto: Hans Jonsson

Maria Gustavsdotter är utbildad tandläkare men arbetar sedan 2001 som författare på heltid. Hon har gjort succé med sina historiska romaner, som ofta har ett kvinnligt perspektiv.

På Winter Word Festival kommer hon att främst tala om serien Prästdöttrarna som utspelar sig i 1600-talets Norden. Ulrikas bok,  Katarinas bok och Ebbas bok följs nu av Ylvas bok. Hon kommer också att berätta om Den gyllene hårnålen, inspirerad av Cecilia Vasas liv, som kom ut i fjol, och om sitt författarskap i stort.

"Så här skriver Maria Gustavsdotter själv om sitt skrivande:

Redan som barn bestämde jag mig för att bli författare då jag blev vuxen. Men det dröjde innan jag blev så vuxen att jag vågade ta steget fullt ut. Under tiden utbildade jag mig till tandläkare och skaffade mig både familj och livserfarenhet. Det senare behövs för att skriva romaner.

År 2005 debuterade jag som författare med ”Från min syster Lovisa” och sedan dess har jag skrivit ytterligare 16 historiska romaner. När jag skriver är jag mycket noga med min research och jag tycker det är viktigt att vara historiskt korrekt. Min hjältinnor är sällan hjältinnor utan vanliga kvinnor som strävar på i sin vardag. De förlitar sig på vänner och älskar sina barn. De finner glädje i småprat och stolthet i vantar som kan säljas eller ett vackert broderi. De besitter inga magiska egenskaper utan är som vi alla. De är inte heller rakt igenom goda utan kan känna både avund och illvilja."

»Böckerna om Ulrika, Katarina och Ebba är skrivna med stor inlevelse och känsla. De trollbinder och får läsaren att känna att man nästan är delaktig i 1600-talets liv det här är bland det bästa man kan läsa när det gäller svenska historiska romaner just nu.« Bloggen Johannas deckarhörna

 


WWF 2019 Countdown