STRÖMSTAD 
     15-17/2 

 

Winter world festival
CarolineAfUgglas
FatimaBremmer
Hannaferm
MonicaIsakstuen
NiklasKallner
Petter
SisterSoul

Foto: Privat

Bodil Jönsson är en svensk fysiker, författare och föreläsare. Hon är professor emerita och har varit verksam vid avdelningen för rehabiliteringsteknik vid Lunds universitet, Certec, sedan 1993. Känd för den breda allmänheten blev hon när hon medverkade i tv-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. År 2002 blev Bodil Jönsson hedersdoktor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet

Rum och tid är två saker som engagerar Bodil Jönsson. De är grundläggande förutsättningar i våra liv och när relationerna till rum eller tid ändras får det stora konsekvenser. Hon har skrivit flera böcker om detta. Den första, Tio tankar om tid, kom redan 1999.  

Bodil Jönsson blev hedersprofessor i Strömstad Akademi 2012 och såhär presenterar hon sig själv på Akademins hemsida: ”Efter ett långt universitetsliv inom såväl fysik som rehabiliteringsteknik har jag nu som professor emerita alla möjligheter i världen att lära, tänka, forska, läsa, skriva och föreläsa. Jag kan med andra ord fortsätta att allt mer avskalat gå i riktningen ”forward to basics” – mot det som är viktigt, svårt och roligt. Jag försöker bland annat tränga in i vad det innebär att bli gammal i vår tid – inte bara för egen del utan också mer allmänt utifrån alla de förändringar som tillkommit under loppet av en enda generation. Området är så utmanande att det attraherar min fulla nyfikenhet, mönsterigenkänningsförmåga och kreativitet.” 

Hon är författare till boken När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid och rubriken på hennes föreläsning under Spring Word Festival är Tiden, tiden, alltid denna tiden – vad är det för nytt med det?! Den ger henne också möjlighet att prata om den nygamla stressen, det förändrade åldrandet och vår inställning till arbete.

Ni hör henne under lördagen, i Strömstad kyrka.

Presentation om Bodil på Strömstad akademi

 

 


WWF 2019 Countdown